HISTORIAL DE INVESTIGACIÓN

ÁREA DE INVESTIGACIÓN

Apellidos, Nombre:  Martínez Sánchez, Ascensión.

Categoría:  Doctora

Área: Tecnología de los Alimentos

Departamento: Tecnología de los Alimentos y del Equipamiento Agrícola-ETSIA

Breve descripción investigación

• Efecto de factores precosecha y postcosecha en la calidad, seguridad y contenido en compuestos fitoquímicos de productos hortofrutícolas frescos y mínimamente procesados.
• Desarrollo de ingredientes y alimentos funcionales y evaluación de su actividad biológica in vivo.


PUBLICACIONES DESTACADAS


Martínez-Sánchez, A., Tarazona-Díaz, M.P., García-González, A., Gómez, P.A., Aguayo, E.
Effect of high-pressure homogenization on different matrices of food supplements
(2016) Food Science and Technology International, 22 (8), pp. 708-719.

Martínez-Sánchez, A., Luna, M.C., Selma, M.V., Tudela, J.A., Abad, J., Gil, M.I.
Baby-leaf and multi-leaf of green and red lettuces are suitable raw materials for the fresh-cut industry
(2012) Postharvest Biology and Technology, 63 (1), pp. 1-10.

Martínez-Sánchez, A., Tudela, J.A., Luna, C., Allende, A., Gil, M.I.
Low oxygen levels and light exposure affect quality of fresh-cut Romaine lettuce
(2011) Postharvest Biology and Technology, 59 (1), pp. 34-42.

Llorach, R., Martínez-Sánchez, A., Tomás-Barberán, F.A., Gil, M.I., Ferreres, F.
Characterisation of polyphenols and antioxidant properties of five lettuce varieties and escarole
(2008) Food Chemistry, 108 (3), pp. 1028-1038.

Martínez-Sánchez, A., Gil-Izquierdo, A., Gil, M.I., Ferreres, F.
A comparative study of flavonoid compounds, vitamin C, and antioxidant properties of baby leaf Brassicaceae species
(2008) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56 (7), pp. 2330-2340.

Otras Publicaciones


Ben-Amor, R., de Miguel-Gómez, M.D., Martínez-Sánchez, A., Aguayo, E.
Effect of hot air on Deglet Noor palm quality parameters and on Ectomyelois ceratoniae
(2016) Journal of Stored Products Research, 68, pp. 1-8.

Tudela, J.A., Marín, A., Martínez-Sánchez, A., Luna, M.C., Gil, M.I.
Preharvest and postharvest factors related to off-odours of fresh-cut iceberg lettuce
(2013) Postharvest Biology and Technology, 86, pp. 463-471.

Luna, M.C., Tudela, J.A., Martínez-Sánchez, A., Allende, A., Gil, M.I.
Optimizing water management to control respiration rate and reduce browning and microbial load of fresh-cut romaine lettuce
(2013) Postharvest Biology and Technology, 80, pp. 9-17.

Luna, M.C., Martínez-Sánchez, A., Selma, M.V., Tudela, J.A., Baixauli, C., Gil, M.I.
Influence of nutrient solutions in an open-field soilless system on the quality characteristics and shelf life of fresh-cut red and green lettuces (Lactuca sativa L.) in different seasons
(2013) Journal of the Science of Food and Agriculture, 93 (2), pp. 415-421.

Luna, M.C., Tudela, J.A., Martínez-Sánchez, A., Allende, A., Marín, A., Gil, M.I.
Long-term deficit and excess of irrigation influences quality and browning related enzymes and phenolic metabolism of fresh-cut iceberg lettuce (Lactuca sativa L.)
(2012) Postharvest Biology and Technology, 73, pp. 37-45.

Gil, M.I., Tudela, J.A., Martínez-Sánchez, A., Luna, M.C.
Harvest maturity indicators of leafy vegetables
(2012) Stewart Postharvest Review, 8 (1), pp. 1-9.

Martínez-Sánchez, A., Luna, C., Tudela, J.A., De Vogelaere, L., Tiebergijn, L., Allende, A., Gil, M.I.
Effect of irrigation practices on the quality of fresh-cut lettuce
(2012) Acta Horticulturae, 934, pp. 511-514.

elma, M.V., Luna, M.C., Martínez-Sánchez, A., Tudela, J.A., Beltrán, D., Baixauli, C., Gil, M.I.
Sensory quality, bioactive constituents and microbiological quality of green and red fresh-cut lettuces (Lactuca sativa L.) are influenced by soil and soilless agricultural production systems
(2012) Postharvest Biology and Technology, 63 (1), pp. 16-24.

Selma, M.V., Martínez-Sánchez, A., Allende, A., Ros, M., Hernández, M.T., Gil, M.I.
Impact of organic soil amendments on phytochemicals and microbial quality of rocket leaves (Eruca sativa)
(2010) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58 (14), pp. 8331-8337.

López-Gálvez, F., Allende, A., Truchado, P., Martínez-Sánchez, A., Tudela, J.A., Selma, M.V., Gil, M.I.
Suitability of aqueous chlorine dioxide versus sodium hypochlorite as an effective sanitizer for preserving quality of fresh-cut lettuce while avoiding by-product formation
(2010) Postharvest Biology and Technology, 55 (1), pp. 53-60.

Martínez-Sánchez, A., Allende, A., Cortes-Galera, Y., Gil, M.I.
Respiration rate response of four baby leaf Brassica species to cutting at harvest and fresh-cut washing
(2008) Postharvest Biology and Technology, 47 (3), pp. 382-388.

Martínez-Sánchez, A., Llorach, R., Gil, M.I., Ferreres, F.
Identification of new flavonoid glycosides and flavonoid profiles to characterize rocket leafy salads (Eruca vesicaria and Diplotaxis tenulfolia)
(2007) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55 (4), pp. 1356-1363.

Martínez-Sánchez, A., Allende, A., Bennett, R.N., Ferreres, F., Gil, M.I.
Microbial, nutritional and sensory quality of rocket leaves as affected by different sanitizers
(2006) Postharvest Biology and Technology, 42 (1), pp. 86-97.

Martínez-Sánchez, A., Marín, A., Llorach, R., Ferreres, F., Gil, M.I.
Controlled atmosphere preserves quality and phytonutrients in wild rocket (Diplotaxis tenuifolia)
(2006) Postharvest Biology and Technology, 40 (1), pp. 26-33.

PROYECTOS DE INVESTIGACIÓN


  • Implantación de técnicas ecoinnovadoras para la mejora de la producción, calidad y comercialización de una nueva variedad de melón ever-fresh. Duración: 30/01/2017 a 30/07/2019. Proyecto RIS3. IP: Encarna Aguayo
  • Utilización del agua de riego ozonizada para el control microbiológico en campo. IP: Encarna Aguayo
  • Aprovechamiento integral de la vaina de algarroba. Duración: 15/07/2016 a 31/12/2016. IP: Ascensión Martínez-Sánchez
  • Desarrollo de nueva tecnología sustitutiva a biocidas químicos en productos hortofrutícolas. Duración: 31/12/2015 a 30/12/2017. IP: Encarna Aguayo
  • EUROLEGUME (Enhancing of legumes growing in Europe through sustainable cropping for proteín supply for food and feed). Unión Europea-KBBE- FP7-613781. Programa: 7th Research Framework Programme of the European Union. Duración: 01/01/2014 a 31/12/2018. Investigador principal UPCT: Juan Antonio Fernández (UPCT). Task 4.3. Development of new processing and packaging techniques. (IP: Encarna Aguayo).
  • Obtención y diseño de un zumo funcional de sandía, enriquecido de forma natural en L-citrulina, para la mejora del rendimiento físico de deportistas. Duración: 01/08/2013 a 21/07/2015. IP: Encarna Aguayo
  • Respuesta al ejercicio de carrera de media maratón valorando el daño muscular y rendimiento tras la ingesta de zumo de sandía Fashion. Duración: 25/05/2015 a 24/03/2016. IP: Encarna Aguayo
  • AGL2007-65056: Identificación de factores pre y postcosecha implicados en el pardeamiento enzimático de lechuga y escarola en IV gama". Duración: 2007 – 2010. Proyecto MEC. IP: Maria Isabel Gil Muñoz.
  • AGL2004-03060: Control de microorganismos alteradores y patógenos bacterianos en productos vegetales de IV gama". Duración: 2004 – 2007. Proyecto MEC. IP: Maria Isabel Gil Muñoz.
  • AGL2001-1125: Optimización del procesado, conservación y cocinado de hortalizas en relación al contenido en sustancias protectoras de la salud y su biodisponibilidad. Duración: 2001-2004. Proyecto MEC. IP: Federico Ferreres De Arce.

DOCENCIA EN EL MÁSTER


  • Gestión y valorización de residuos y efluentes
  • Refrigeración y coadyuvantes para optimizar la calidad y seguridad en la postrecolección hortofrutícola
  • Tecnología e ingeniería de alimentos envasados con procesado mínimo

Nº DE PUBLICACIONES ISI


Índice H: 13.

DATOS DE CONTACTO

Martínez Sánchez, Ascensión
Despacho: 2.35 (2º Planta Agrónomos)
foto no disponible
(+34) 968 325 921
Última modificación: 27 de junio del 2019.

Coordinador: Dr. Francisco Artés Hernández
E-mail: fr.artes-hdez@upct.es
Teléfono: (+34) 968 32 55 09
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